Bumatech Fuarları Kapılarını Açtı
Metal İşleme Teknolojileri, Saç İşleme Teknolojileri ve Otomasyon Fuarlarını tek çatı altında buluşturan BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları, Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen açılış töreniyle başladı. 7 salonda 40 bin m2 kapalı alanda düzenlenen fuar, insanlarla çalışan robot kollardan 3 boyutlu yazıcı ve tarayıcılara, fiber lazer optik kesim makinesinden cnc tezgâhlara kadar son teknoloji inovasyon harikası ürünleri ile 1 Aralık Pazar akşamına kadar ziyaret edilebilecek.Yaşadığımız dijital çağ ile birlikte üretim süreçleri de değişiyor. Daha az enerji ve daha fazla verim sağlayan teknolojik gelişmeler makine imalat sektöründe de kendisini gösteriyor. Makine sektöründe önemli şehirler arasında yer alan Bursa önemli bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamda Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından, Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) işbirliğinde, KOSGEB ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile düzenlenen BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları, gerçekleşen tören ile başladı. Törende; Tüyap Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Makine İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Gencer, Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Osman Nemli, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Çelik, Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy’un yanı sıra şehir protokolü ve çok sayıda davetli yer aldı.
Sektörün Nabzı Bursa’da Atacak
Türkiye’de yapılan fuarlar içerisinde imalatçının ve yerli makine üreticinin en fazla BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları’nda olduğuna dikkat çeken Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “17 yıldır Bursa’da Makine Endüstrisi Zirvesi olarak düzenlediğimiz organizasyonun ismini makine donanımlarının yoğun olması sebebiyle BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları olarak değiştirdik. Fuara katılan firmaların yüzde 80’i imalatçı. Bu özelliği ile imalatçılar için çok önemli bir platform. 21 ülkeden 372 firma ve firma temsilciliğinin katılımıyla 3 Fuarı tek çatı altında birleştiren organizasyon ile beraber 65 ülkeden 40 binden fazla profesyonel ziyaretçi ve 1 milyar TL’lik ticaret hacmi hedefliyoruz. Ayrıca fuarlarımız ile birlikte yurt dışından 470 kişilik bir alım heyetini ülkemizde getirirken 270 civarı online kayıt yaptıran misafirlerimizle yaklaşık 700 kişi firmalarımızla 2’li iş görüşmleri yapıyor. Cumartesi ve Pazar günü Anadolu’nun farklı şehirlerinden kaldıracağımız otobüsler ile sektörün nabzı 4 gün boyunca Bursa’da atacak. Geleceksene için İstanbul’da Maktek Eurasia ve Konya’da ise ‘İmalat Teknolojileri Fuarı’ görücüye çıkacak” diyerek sözlerini tamamladı.
Bumatech Güçlü Birkimliğe Sahip
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Osman Nemli, üretimde ezberlerin bozulduğu ve yeni dengelerin kurulduğu bir dönemde makine sektörünün en fazla söz sahibi olan sektör konumunda yer aldığını söyledi. BTSO olarak firmaların sahip oldukları üretim kabiliyetleriyle Türkiye’nin yerli ve milli hedeflerine katkılarını artırmak için önemli projeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Osman Nemli, Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle makine sektörünü doğrudan ilgilendiren makine, raylı sistemler, yenilenebilir enerji, uzay, havacılık ve savunma ile kompozit gibi 5 farklı UR-GE projelerde yaklaşık 200 firmanın ortak hareket etme kültürü kazandığını vurguladı. Makine UR-GE Projesi’nden faydalanan firmaların ihracatını küresel ölçekte yaşanan tüm zorluklara rağmen 3 yılda yüzde 35, istihdamını ise yüzde 15 oranında artırdığını ifade eden Nemli, “Odamızın makro projeleri, ülkemizin Endüstri 4.0’a hazırlanmasında anahtar rol üstleniyor. Sektörlerimizin beklentilerini üyelerimizle gerçekleştirdiğimiz istişare toplantılarının ardından ekonomi yönetimimizle paylaşmaktayız. ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ vizyonuyla kentimizin üretim ve ihracattaki gücünü artıracak projelerle firmalarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Bursa Makine Teknolojileri Fuarlarımız da gerek sektördeki son teknolojilerin sergilenmesi gerekse de ticari bağlantılarla kent ve ülke ekonomimize sağlayacağı katkılar açısından güçlü bir platform niteliği taşıyor. BUMATECH Fuarımızın kentimiz ve sektörlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Kısa Sürede Çok Sayıda Dünya Markası Çıkarmak Zorundayız
Makine sektörünün temellerinin Bursa’da atıldığını belirten Makina İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Gencer, “İhracatımızın amiral gemisi otomotiv sektörü üretimi Bursa’da başlamış ve dünya çapında yer edinmiştir. Yine ilk organize sanayi bölgeside burada kurulmuştur.Ülkemizin küresel ekonomide 1’nciliğe yükselmesi makine imalatı sektörüne bağlıdır. Bu anlamda sektörümüz 2030 yılına kadar ihracatta kilogram fiyatını makine üretiminin imalat sanayisindeki payını bugünkü seviyesinde 2.5 katına çıkarmayı hedefliyor. Aynı dönemde makine imalatının ihracat içindeki payını yüzde 9’dan yüzden 15 seviyelerine çıkarmak temel hedef olarak belirlenmiştir. Devletimizde 11. Kalkınma planı, ivme finansman programı, ihracat ana planı , teknoloji odaklı sanayi hamlesi gibi bu hedefler için önemli kararlar almıştır. Türkiye olarak kısa sürede çok sayıda dünya markası çıkarmak zorundayız. İş yapma kültürümüzü geliştirerek başarabiliriz” ifadelerini kullandı.
Rehber Niteliğinde
Bursa Sanayisi Bursa’nın otomotiv sektöründe sanayisi ve yan sanayisi ile sadece ülkemizde değil dünyada da önde geldiğinin altını çizen Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, “Şuan burada Ar-ge ve inovasyondan ödün vermeden katma değerlerini üretimde dünya markası haline getiren sanayicilerimiz var. Her biri ülke ihracatına katkı sağlarken Bursa sanayisininde en canlı örnekleri. Sanayiden bahsedilince Bursa’nın marka değeri tartışılamaz.TİAD olarak gelişime öncelik verip sektörümüzü ileriye taşıyacağına inandığımız fuarları her zaman desteklemeye devam edeceğiz. BUMATECH fuarlarımızın sektörümüze hareketlililk getirmesini ve bölge ihracatcılarının aradıkları teknolojileri ve çözümleri bulma konusunda rehber niteliği taşıdığını “ söyledi.
Bursa Sanayi Anlamında Çok Farklı
Bursa tarihi, kültürel yapısı,tarımı ve ticareti ile farklı noktalarda olan Bursa’nın sanayi anlamında çok farklı noktada olduğuna dikkat çeken Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Çelik, şehrimizin çok farklı yerlere gelmesin için uğraşlar içinde olduklarını vurguladı.
795 Milyon Dolarlık İhracat
Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy ise “3 fuarı tek çatı altında birleştiren yılın son fuarındayız. Bursa çok kıymetli bir il. Üretim anlamında çok önemli konumdayız. MİB Başkanı Emre Bey ile sohbet ederken ne kadar ihracat ithalat yaptığımızı sordum. Kendisi18 buçuk milyon dolar yakına ihracatımız var, ithalatımız 36 milyon dolar arada büyük farklar var cevabını verdi. Demek ki arada çok büyük farklar var. Bu fuarlar o anlamda çok kıymetli. Makine imalatı konusunda bu yıl Bursa’da 795 milyon dolarlık ihracat meydana geldi. Bu durumda Bursa’nın ihracattaki payını gösteriyor. Dünya teknolojisi ile Bursa’yı buluşturmak çok önemli. Fuarın açılışında emeği geçen herkese teşekkür ederim “ dedi.
Kıtalararası Makine Buluşması
BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları’nda, TÜYAP’ın yurtdışı ofislerinin çalışmaları ile Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangledeş, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna - Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Etiyopya, Fas, Filistin, Fransa, Gambia, Gana,Gürcistan, Hindistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İran, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Katar, Kazakistan, Kenya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırgızistan, Kosova, Kuveyt, Letonya, Libya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Malta, Mısır, Moldova, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya, Senegal, Sırbistan, Slovenya, Suudi Arabistan, Tayvand, Tunus, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Umman, Ürdün, Yemenve Yunanistan’dan organize edilen iş insanları ağırlanacak. Yurt içinden 40’dan fazla sanayi şehrinden gelecek heyetlerin de dahil olması ile oluşacak platformda dört gün boyunca gerçekleşecek iş bağlantıları, katılımcı firmaların yeni pazarlara açılması için büyük fırsatlar sunarken aynı zamanda istihdam anlamında da avantajlar sağlayacaktır.
Destek / İşbirliği
Fuarlar; Tüyap Bursa Fuarcılık Anonim Şirketi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Takım Tezgâhları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) işbirliği, KOSGEB ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin değerli destekleri alınarak hazırlanmaktadır.
BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları” adı altında eş zamanlı olarak düzenlenen Fuarlar;
BURSA METAL İŞLEME TEKNOLOJİLERİ FUARI 18. Uluslararası Metal İşleme Makineleri,Donanımları, Yan Sanayileri, El Aletleri,Hidrolik ve Pnömatik Fuarı(Depolama, istifleme Özel Bölümü, Kalıp ve Döküm Teknolojileri Özel Bölümü)
BURSA SAC İŞLEME TEKNOLOJİLERİ FUARI 11.Uluslararası Sac, Boru, Profil İşleme
Teknolojileri ve Yan Sanayileri Fuarı
OTOMASYON FUARI Bursa 17. Uluslararası Elektrik, Elektronik ve Makine Otomasyonu
Fuarı
Ayrıntılı Bilgi İçin
KOSGEB tarafından desteklenen Fuarlar hakkında daha detaylı bilgi almak için, www.bursamakinefuari.com, www.bumatechfuari.com ve www.bursametalisleme.com web siteleri ziyaretedebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri;
28 – 29 – 30 Kasım 2019 tarihlerinde 10.00 – 19.00 saatleri arasında,
1 Aralık 2019(son gün)tarihinde ise 10.00 – 18.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Saygılarımızla,
TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş.