Açıldı Bülteni

Türkiye endüstrisi 4 farklı fuarda bir araya geldi
Bursa Endüstri Zirvesi kapılarını açtı
Metal ve saç işleme teknolojileri, kalıp yan sanayi ve otomasyon sektörlerinin tüm paydaşlarını tek çatı altında bir araya getiren Bursa Endüstri Zirvesi, bugün (30 Kasım 2017) Bursa’da kapılarını açtı. Fuarlar, 250 milyon dolarlık iş hacmi sağlamayı hedefliyor.

30 Kasım 2017 Perşembe - Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından, Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MIB) işbirliğiyle, T.C Ekonomi Bakanlığı, KOSGEB, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Prestij Yayıncılık destekleri ile düzenlenen Bursa Endüstri Zirvesi, bugün kapılarını sektör profesyonellerine açtı.

Türkiye endüstrisinin tüm taşlarını bir araya getiren zirvenin açılışında; Bursa Valisi İzzettin Küçük, T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Bursa Büyük Şehir Belediyesi Başkan Vekili Şükrü Köse, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay,  Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkayan, Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Akyüz, Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü ve iş dünyasının önde gelen temsilcileri de yerini aldı.

250 milyon dolarlık iş hacmi…
Fuarın açılışında konuşan Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı, Bursa Sac İşleme Teknolojileri Fuarı, Kalıp Avrasya Fuarı ve Otomasyon Fuarı’nın eş zamanlı olarak düzenlendiği Bursa Endüstri Zirvesi’nin           4 gün boyunca 40 binin üzerinde sektör profesyonelini aynı çatı altında buluşturmayı amaçladığını söyledi. Türkiye endüstrisinin nabzını tutacak fuarların 7 ayrı salonda toplam            40 bin m2 de kapalı alanda, 410 firma ve firma temsilciliği firma ile gerçekleştirildiğini aktaran Ersözlü, “Sektörün yeni pazarlara ulaşmasında da önemli bir köprü olan                   Bursa Endüstri Zirvesi, her yıl düzenlenen birbirinden spesifik programlarla da gündem yönetimini üstleniyor. Türkiye’de var olan endüstrilerin dünya pazarında söz sahibi olması için önemli bir görevi yüklenen zirve; sanayinin gelişimine yön veren sektörleri aynı çatı altında bir araya getirerek, son teknoloji ürünleri ziyaretçilerle buluşturuyor. Her yıl olduğunu gibi bu yılda yüzde 10’dan fazla büyüme sağlayan Bursa Endüstri Zirvesi; metal - sac işleme teknolojilerinden kalıp yan sanayisine, makine otomasyonuna kadar geniş ürün grubu ile sektörün temsilcilerin uğrak noktası oluyor” dedi.

“Yerli otomobil üretiminde kullanılabilecek makineler aynı platformda”
Öte yandan Bursa Endüstri Zirvesi’nin Ar-Ge destekli inovasyon harikası ürünlere ev sahipliği yaptığının altını çizen Ersözlü, fuar kapsamında yerli otomobil üretimine destek verecek hassas makineler olduğunu söyledi. Ersözlü, Endüstri 4.0’a uygun fabrikaların gün geçtikçe artığını görmekten mutluluk duyduklarını dile getirdi. Öte yandan yurt dışından yoğun bir alım heyeti beklediklerinin altını çizen Ersözlü, “Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Tüyap’ın yurt dışı ofislerinin de çalışmalarıyla 6 kıtadan ciddi bir alım heyeti bekliyoruz. Bunun yanı sıra 60’dan fazla ülkeden ziyaretçi ağırlamayı hedefliyoruz. Çünkü Bursa Endüstri Zirvesi, ülkemizin en büyük 3 fuarından birisi. Öte yandan zirvede ülkemizin en büyük üretici firmaları ve dev markaları yer alırken katılımcıların yüzde 60’ının üretici firma olması bizim için çok kıymetli. Ayrıca zirve, Ar-Ge destekli inovasyon harikası ürünlere ev sahipliği yapmanın ötesinde makine, uzay havacılık ve savunma, kompozit ve raylı sistemler sektörünün Ur-Ge projeleri ile 60 ülkeden 1100’i aşkın iş insanını Bursalı firmalarla buluşturacak. Bu bizim ihracat hedeflerimize ulaşmamızda önemli bir parametre.”
“Bursa Endüstri Zirvesi ihtisas fuarlar arasında stratejik bir konuma sahip”
Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Akyüz, “’Makina üreten makinalar’ olarak tabir edilen ve üretimin yapı taşı olan takım tezgahları sektörünü, TİAD olarak 25 yıldır temsil ediyoruz. Bu doğrultuda, üretim sanayimizin gücüne güç katan ihtisas fuarlarımızın desteklenmesi ve gelişmesi konusunda da sayısız çalışmaya imza attık. Bursa Endüstri Zirvesi bu ihtisas fuarları arasında stratejik bir konuma sahip. Zira Bursa, kalıpçılık, tekstil gibi imalat sektörlerinin yanı sıra takım tezgahlarının yüzde 60 gibi ağırlıklı olarak kullanıldığı otomotiv sektörünün de kalbi niteliğindeki bir bölge. Ayrıca, TİAD’ın imalatçı üyelerinin çoğunluğu da ileri teknolojiyi özümsemiş, adı ‘sanayi’ ile özdeşleşen bu şehirde yer almaktadır. Bursa Endüstri Zirvesi’nin TİAD için her zaman ayrıcalığı bulunacaktır. İhtisas fuarları arasında stratejik öneme sahip olan Bursa Endüstri Zirvesi, küresel pazarda büyük başarılar elde etmiş ve markalaşmış firmaların, Bursalı sanayicilerin ve sektörün buluşma noktası olmuştur. Bursa sanayisi,  dünyadaki değişen teknolojiyi takip ederek kendilerini geliştiren ve müthiş uygulamalar gerçekleştiren bir yapı içerisindedir. TİAD olarak, edindiği ‘vizyon sahibi sanayi şehri’ kimliğinin sürekliliği için Bursa’daki endüstriyel aktivitelerin ilgili takipçisiyiz” diye açıkladı.

Özkayan: “Yerli üretim ile en iyi şekilde karşılanması ve paranın da yurt içinde kalması ana amacımız olmalıdır”
Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkayan;16.’sını gerçekleştirdiğimiz Bursa Endüstri Zirvesi fuarları, ekonomiye katkı sağlamasının yanında stratejik öneme sahip olan makina üretim sanayimizin gelişimi ve yüksek teknolojiye sahip ürünlerin sergilenmesi açısından MİB’in de önemle desteklediği bir organizasyondur. Sektöre değer katan bu organizasyon kapsamında yapılacak iş görüşmelerinin ve yeni pazar açılımlarının hem Bursa’ya hem de ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.  500 milyar dolarlık ihracat hedefindeki 100 milyar dolarlık makina ihracat payı her ne kadar gerçekleşmeyecek gibi gözükse de bu hedefin bizlere gösterdiği çok önemli bir durum ortaya çıkmıştır. Ne kadar çok üretirsek üretelim katma değeri yüksek ürünlere geçiş yapmadıkça ihracattaki kilogram değerimizi yükseltmedikçe bu rakamlar maalesef mümkün görünmemekte. Ülke olarak, düşük gelir tuzağından kurtulmak için yürütülen çalışmalara hız vermemiz gerekiyor. Rekabetin acımasız olduğu küresel pazarda varlığımızı sürdürmek için kendi teknolojilerimizi geliştirmeli ve ithal ettiğimiz ara ürünleri de kendi ülkemizde üreterek hem sektörün güçlenmesi hem de yeni sektörlerin oluşması için çalışmalıyız. İhracattaki kilogram değerimizi önce 15 dolar sonrasında da 20 dolar seviyesine çıkartabilirsek zaten sorunların çoğunu bitirmiş olacağız. Bu noktada, yaratıcılık, AR-GE ve tasarım öncelikli yüksek teknolojiye sahip ürün ve ara ürünler geliştirirken, iç talebin yerli üretim ile en iyi şekilde karşılanması ve paranın da yurt içinde kalması ana amacımız olmalıdır” dedi.
Burkay: “Bursa 14 milyar doları aşan ihracatı ile Türkiye toplam ihracatının %10’unu gerçekleştiriyor.”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay; “60’ı aşkın ülkeden ülkemize, şehrimize, fuarımıza gelen çok kıymetli misafirlerle 2017 yılının son fuarını gerçekleştiriyoruz. Bursa Endüstri Zirvesi önemli bir fuar. Özellikle; Bursa ekonomisini Bursa sanayisini düşündüğümüzde gerçekten Türkiye ekonomisinde rekabet gücü en yüksek alanlardan biri olan metal işlemede, otomotiv yan sanayide, kalıp sektöründe Bursa ürerim merkezi ve bu alanda baktığınız zaman da Türkiye’nin dünyaya açılan yüzü. Bursa olarak 2017 yılındaki ekonomik göstergenin neredeyse tamamında Türkiye’nin ortaya koymuş olduğu performansın neredeyse iki katına yakın bir performans artışı gerçekleştirdik. Ben bunu çok önemsiyorum. 2016 çok zor bir yıldı 2.9’luk bir büyüme gerçekleştirdik. İnşallah 2017 yılı sonu itibariyle de %6’nın üzerinde bir büyüme ile dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri yine ülkemiz olacak.

Bu başarıların arkasında Bursa gibi sanayi kentlerinin performansı yatmakta. Bursa gerçekten 14 milyar doları aşan ihracatı ile Türkiye toplam ihracatının %10’unu gerçekleştiren bir şehir. Bu ihracatı yaparken katma değer ve inovatif ürünlerin merkezde olduğu önemli bir üretim gücü ve ihracat gücüne sahip. Bursa’nın ihracatında kilogram değeri 4 dolar Endüstri 4.0’a geçiş ile beraber bunu 8 dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Alım heyetimizde yer alan uzay havacılık başta olmak üzere savunma sanayi raylı sistemler otomotiv elektroniğin merkezde olduğu Urge çalışmalarıyla şirketlerimizi bu alanlarda dünya çapında rekabetçi bir konuma yükseltiyoruz. Bu projelerle Ekonomi Bakanlığımız ile birlikte 100 milyon liranın üzerinde bir faydayı şirketlerimizin hizmetine sunuyoruz. Sadece Bursa ihracatı değil Türkiye ihracatı için de önemli katkı sağlayacak. İşte bu destekler yeni sanayi devrimine geçişte hem kendimizin hem ülkemizin en önemli gücü olacak.

Köse: Zirvede imalat endüstrisinin devleri buluşuyor
Bursa Büyük Şehir Belediyesi Başkan Vekili Şükrü Köse ise, Bursa’nın her zaman üzerine yakışanı yaptığını söyledi. Bunun bir örneğini de Endüstri Zirvesi’nin açılışı ile yaşadıklarını aktaran Köse, “Makine sektörüne yön veren 4 farklı fuar, Bursa Endüstri Zirvesi’nde yer alıyor. Fuara destek olan herkesi şahsım ve belediyemiz adına tebrik ediyor, şükranlarımı arz ediyorum. Bursa Endüstri Zirvesi’nde imalat endüstrisinin devleri buluşuyor. Kaliteli üretim ile birlikte uluslararası pazarlarda markalaşma yolunda ilerleyen makine sektörüne yönelik düzenlenen Endüstri Zirvesi, aslına bakarsanız dev bir sektör buluşması haline geldi. Öte yandan zirvenin yaklaşık 400’ün üzerinde firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile gerçekleşmesinin de Bursa’ya katma değer sağlayacağına inanıyorum.  Fuarlar son lazer teknolojileri, kaynak makineleri, otomasyon ve teknik hırdavata kadar geniş ürün grubu ile dikkat çekecek. Fuar bu yıl geçen yıla oranla yüzde 10 artış ile gerçekleşiyor.  Bu çok önemli ve anlamlı bir büyüme. Bu rakamı daha yukarılara çıkartmak için gayretli çalışmak gerekiyor. Fuarlarda KOSGEB ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası desteği ile organize edilen ikili iş görüşmeleri de gerçekleştirilecek. Yurt dışından gelen iş adamları ile katılımcı firmalar arasında geçecek görüşmeler sonucunda yeni iş bağlantılarının kurulması hedefleniyor. Bu bakış açısıyla da Bursa Büyük Şehir Belediyesi olarak zirvenin gelecek yıllarda daha farklı noktalarda konuşulması için çalışmalarımızı tüm paydaşlarımızla gerçekleştirmeyi sürdüreceğiz” diye açıkladı.
T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik: “Yeni Türkiye’yi inşa ederken insan odaklı politikaları hayata geçirme mecburiyetimiz bulunmaktadır”
T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik;“Küresel ekonomi bugün üretim süreçlerini bütünüyle değiştirecek yeni paradigmalar gerçekleştiriyor. Bu değişim sürecini yakalayamayan işletmeler yaşayamıyorlar. Bugün burada ve başka mecralarda düzenlenen, yenilikçiliğe yönelik etkinliklere katılan sizlerin, değişimi takip ettiğinizi ve yeni rekabet koşullarına hazırlıklı olduğunuzu göstermektedir.  1980’lerden günümüze, giderek daha hızlanan ve yoğunlaşan bugünkü küreselleşme dalgası ve süreci, ülkeler için fırsatların yanı sıra tehditler de taşımaktadır. Küreselleşmenin maliyetini ve kazancının dağılımı, ülkeleri sektörler ve firmalar açısından asimetriktir. Küreselleşmenin getirdiği ekonomik entegrasyondan herkes karlı çıkmakta, kazananları ve kaybedenleri olmaktadır. Riskleri azaltmanın en önemli yolu birlikte hareket etmek, birlikte karar almak ve uygulamaya koymaktır.”
T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik ayrıca; “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak inceleme, araştırma ve inovasyona büyük önem veriyoruz. Bakanlığımız ve bakanlığımıza bağlı ilgili kuruluşlar aracılığıyla destek mekanizmanları işletiyoruz. Üretim ve yatırım noktasında büyük işletmelere, kobilere KOSGEB aracılığıyla destek verirken, yenilikçiliğe, bilime ve teknolojiye çalışmalar noktasında da TÜBİTAK aracılığı ile destek mekanizmaları işletiyoruz.
Dünyada bilim ve teknoloji alanında yaşanan hızlı değişimler, diğer gelişmekte olan ülkeler için olduğu gibi ülkemiz için de hem bir fırsat hem de risk unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Bizim bu gelişmeleri fırsat noktasına getirebilmemiz için, AR-GE çalışmalarını bir yaşam biçimi haline dönüştürmemiz gerekiyor. Özel sektörün A-GE harcamalarının arttırılması ülkenin teknolojik yeteneklerinin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi açısından önemli bir göstergedir. AR-GE ve inovasyonun önündeki büyük engellerden birinin sermaye yetersizliği olduğundan hareketle, bu sıkıntıyı aşmak için destek mekanizmalarını çalıştırmalıyız. Bunun sonucunda bir çok işletme AR-GE merkezleri kurmaya devam etmektedir.  Bu destekler sonuç vermeye başladı. Ülkemizdeki bu AR-GE merkezleri küresel ölçekte de önemli başarılara imza atmaya başladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mız ve ilgili kuruluşları aracılığıyla AR-GE merkezlerinin tamamına yakınına, teknoloji transfer merkezlerine, teknoparklara destek veriyoruz” diye sözlerini noktaladı.
Küçük: “Ülkemiz azminden inancından enerjisinden hiçbir şey kaybetmedi”
Bursa Valisi İzzettin Küçük; “Fuar bir ülkede bir şehirde sanayi ekosisteminin ayrılmaz bir parçasıdır. Sanayi sadece fabrika kurmak ve bu fabrikaları işletmek değil bir zihniyet dünyası bununla ve beraber bir eğitim ve yine bununla beraber akılların, teknolojinin ilgili organizasyonudur. Sanayi sadece bir fabrika değildir. Fuarla fuarcılıkla değerli ve kıymetlidir. Sadece ürünlerin teşhir edilmesi değil, ilgili teknolojinin, fikirlerin, kutupların, vizyonların da teşhir edildiği paylaşıldığı yerlerdir. Bursa’da böyle fuarların olması çok önemli. Ülkemiz
15 Temmuz’da en kötüsünü gördü. Ama azminden inancından enerjisinden hiçbir şey kaybetmedi. Yine büyümesini devam ettirdi. Geçen sene %2,5 büyüme azdı ama böyle bir hadiseyle ve ondan önceki terör olaylarıyla karşılaşmış olan hiçbir ülkenin yapamadığını yaptı. Böyle olaylarla herhalde herhangi bir ülke karşılaşsa mümkün değil bırakın büyümeyi sürünürdü. Ülkelerdeki önemli olan ortak sektörler makine, ilaç, yazılım, bilişim, kimya bu alanlarda dünya ile rekabet eden ülkeler 20 bin doları aşmıştır. Bugün buradaki fuarda ana sektörlerin önemli bir bölümünü kucaklıyor. Bunun için Bursa Endüstri Zirvesi önemli ve anlamlıdır” diye belirtti.

3 Aralık 2017 Pazar gününe kadar Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapıları açık olacak Bursa Endüstri Zirvesi hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için bursaendustrizirvesi.com, bursametalisleme.com, bursasacisleme.com, kalipavrasya.com, bursaotomasyonfuari.com web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

ÖNCEKİ SAYFAYA GERİ DÖN