Makine Sektörünün Bursa Buluşması BUMATECH Kapılarını Açtı

Makine imalat sektörünün Bursa’daki kıtalararası buluşması BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları açıldı.
Fuarların açılışına Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Önceki Dönem Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Takım Tezgâhları Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Makina İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı S. Emre Gencer, BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
29 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında düzenlenen fuarlara, 25 ülkeden 400’ün üzerinde firma ve firma temsilciliği katılıyor. 92 ülkeden 37 binden fazla yakın profesyonel ziyaretçinin fuar sonuna kadar katılımcılar ile bir araya gelmesi bekleniyor.
 
Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından, Takım Tezgâhları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) iş birliğinde, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen BUMATECH, 21. Bursa Metal İşleme Teknolojileri 14. Sac İşleme Teknolojileri ve 20. Bursa Otomasyon Fuarlarını tek çatı altında birleştiriyor.
7 salondan oluşan 40 bin metrekarelik alanda kapılarını açan fuarlara 25 ülkeden 400’ün üzerinde firma ve firma temsilciliği katılıyor. Robotik sistemlerden 3 boyutlu yazıcı ve tarayıcılara, fiber lazer optik kesim makinelerinden CNC tezgâhlara kadar son teknoloji inovasyon ürünlerinin sergileneceği fuarlara ağırlıklı olarak Orta Doğu, Balkanlar, Kuzey Afrika ve Avrupa olmak üzere -92 ülkeden binlerce ziyaretçi katılacak.
Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, açılışta yaptığı konuşmada, “BUMATECH Fuarları’nın sektördeki sıkıntıları çözeceğini düşünüyorum. Ülkemizde hem ithalat hem ihracatta daha çok çalışmamız gerekiyor. Dış ülkelere göre daha iyi ve daha çok üretim sağlamalıyız. Bu konuda sizlere güveniyorum. Dünyada örnek firmalar olmanızı ümit ediyorum” dedi.
Bursa’nın sanayi liderliğini pekiştirmesine katkı sağlayacak
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, BUMATECH Fuarları’nın teknolojinin ve inovasyonun kalbinin attığı önemli bir platform olduğunu belirterek, “Son teknoloji ürünleri, makine yan sanayi ekipmanları ve malzemeleri, bu etkinlik sayesinde meraklılarıyla buluşuyor. Fuar, yeni iş birliklerinin kurulması, bilgi paylaşımlarının yapılması ve makine sektöründeki gelişmelerin yakından görülmesi açısından da bir köprü vazifesi görüyor. Bursa, sanayi ve teknoloji uyumunu başaran dünyanın sayılı ticaret şehirlerinden biridir. Bursa’nın lokomotif sektörleri olan tekstil ve hazır giyim, otomotiv yan sanayi, gıda, tarım ve hayvancılık, makine ve teçhizat ile metal sektörlerimizin sanayi içindeki payı sürekli artıyor. Aralarında dünya devleri de bulunan 100’lerce uluslararası yatırımcıya ev sahipliği yapan bir kentiz. Bu fuarların da kentimizin sanayideki liderliğini pekiştirmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.
Sektör 60 milyar dolarlık üretim hacmine ulaştı
Önceki Dönem Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Türkiye makine sektörünün yıllar içinde kapasitesini ve ihracatını artıran nitelikle bir sektör olduğunu belirterek, “Cumhuriyet’imizin 100. yılında bu sektör 60 milyar dolarlık üretim hacmine ulaşmıştır. 2022 yılı itibarıyla 22.5 milyar dolar üretim hacmine erişmiştir. 11.5 milyar dolar hacimle 38 milyar dolar hacme ulaşılmıştır. Bursa bu sektörde daha yüksek hacme ulaştıracaktır. Bu fuarlarda teşhir edilen teknolojilerin sanayicilerimizin de ufkunu açacağına inanıyorum” dedi.
37 bin ziyaretçi hedefliyoruz
Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü de “1,5 milyar dolarlık bir ihracat hacmine sahip makine sektörü buluşması olan Bursa Makine Teknolojileri Fuarları, 204 markaya ev sahipliği yapıyor. Ülkemiz ekonomisinde oldukça önemli bir konuma sahip olan Bursa ihracata köprü niteliğinde. Bumatech Fuarlarımızda ülkemiz için son dönemde gittikçe daha da önemli bir yer alan yerli üreticilerin oranı oldukça yüksek. Fuarlarımızda yer alan katılımcılarımızın %80’e varanı yerli üretim yapıyor. Fuar sonunda 37.000’i aşan ziyaretçiyi Bursa’da katılımcılarımız ile buluşturmayı hedefliyoruz” dedi.
İmalat sanayinin kalbi Bursa’da atıyor
İnovasyon ve teknoloji farkındalığıyla Bursa’nın imalatçılarının dünyada fark attığını belirten Takım Tezgâhları Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, şunları söyledi: “Bursa üretimde öncü teknolojileri ilk kullanan ve yan sanayinin baş şehri. Ayrıca Bursa dünya markaları çıkaran ve ihracat rekorları kıran ve güçlü endüstri ile markalaşan bir sanayi şehri haline gelmiştir. Bu sebeple üretim tutkusunu koruyor. İmalat sanayinin kalbi burada atıyor. Dünya rekabetçi ürünler üretebilmek için güncel ürünler oluşturmak gerekiyor. Nitelikli ürünler üretmek ve bu ürünleri pazarlayabilmek. İnanıyoruz ki BUMATECH bölgenin beklentisini en iyi şekilde karşılar.”
Dijital dönüşümü sağlamalıyız
Makina İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı S. Emre Gencer, “28 milyar dolar ihracat yapabilen makine sanayimizle haklı gurur yaşıyoruz. Ancak Cumhuriyet’in 100. yılına girerken makine sanayisinde dijital dönüşümü sağlamamız gerekiyor. Avrupa ülkelerinden geri kalmamamız gerekiyor. Gelişmiş ülkelerin tamamı verimliliği, üretkenliği ve rekabetçiliği artırmak amacıyla imalat sanayinin tüm sektörlerinde teşviki öneriyor. Bizim de ülke olarak imalat sanayii dijital dönüşümünü büyük kaynaklar tahsis ederek hızlandırmamız gerekiyor. Son 2 yılda orta yüksek ve yüksek geçişler yapılarak büyük kaynaklar elde edildi” dedi.
Bursa makine sanayisini destekliyoruz
BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener de Bursa makine sanayisinin desteklemek için ellerinden gelen gayreti ortaya koyduklarını söyledi. Şener, “Bursa otomotiv, tekstil gibi farklı sektörlerde öncü olmasının sebebi makine sektöründeki gelişimidir. Bursa makine sanayisinin desteklenmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Yeni nesil organize sanayi bölgesinin yüzde 60’ı makine sektörü temsilcilerinin destekleri ile oluşuyor” diye konuştu.
İlk günden fuarlara yoğun ilgi
Fuarlara ev sahipliği yapan Bursa’da, makine sektöründeki güçlü üretim altyapısı ve kalitesiyle, uluslararası arenadaki güçlü konumuyla, metal işleme ve takım tezgâhları ile kaldırma ve taşıma ekipmanları, soğutma ve havalandırma ekipmanları ile tarım ve gıda makineleri ağırlıklı makine üretimi yapılıyor.
Makine sanayisi için önemli bir lokasyon olan Bursa, dış ticaret süreçlerinde ulaşım ve konum olarak hem katılımcılara hem de ziyaretçilere kolaylık sağlıyor. Bu sebeple BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarlarına olan yoğun ilgi aylar öncesinden yerlerin tükenmesi ile kendisini gösterdi. 
İlk günden ziyaretçilerin yoğun ilgisi ile karşılaşılan fuarlarda, binlerce profesyonel alıcının katılımcı firmalar ile bir araya gelmesi ile büyük bir ticaret hacminin oluşması bekleniyor.
 
BUMATECH, 29 Kasım– 1 Aralık tarihleri arasında 10.00 – 19.00, son gün olan 2 Aralık Cumartesi günü ise 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.  
ÖNCEKİ SAYFAYA GERİ DÖN